Cat de mult ajutor medical poate primi copilul vostru la scoala?

Sunteti parinti? Aveti copii in invatamantul de stat - gradinita, scoala, liceu? In unitatile scolare unde invata copiii vostri exista cabinet medical? Dar medic si asistent? Daca raspundeti cu da la aceste intrebari sunteti norocosi, pentru ca o mare parte din unitatile de invatamant (si nu vorbim doar de cele din mediul rural, unde situatia este cu adevarat tragica) nu au asemenea "dotari". 

In Bucuresti, de exemplu,  exista conform ISMB un numar de 124 de gradinite, 171 scoli generale, 103 licee, 2 scoli profesionale, 1 scoala post liceala, 6 cluburi pentru copii (?) 7 cluburi sportive  si 5 scoli de arte si meserii. In total aproximativ 420 de unitati de invatamant.


Intr-o stire din august 2016, Directorul Administraţiei Spitalelor, Gabriel Botnariu, spunea: 

"De o lună de zile de când am venit la Administraţia Spitalelor, am fost prin foarte multe cabinete, am stat de vorbă cu mulţi colegi medici de medicină şcolară şi medicină dentară care s-au plâns de foarte multe neajunsuri. Avem un număr deficitar de medici. Avem ca şi normare un medic de medicină generală la 2.000 de copii şi un asistent medical la 1.000 de copii”, a afirmat Botnariu.
El a mai spus că sunt 105 medici de medicină generală, 131 de medici stomatologici si 475 de asistenţi medicali şi că au mai fost scoase la concurs posturi.
"Am mai scos la concurs posturi şi sperăm ca atunci când va începe şcoala, prin protocol cu Inspectoratul şcolar, să asigurăm toată reţeaua, adică măcar un medic să ajungă la două cabinete şi apoi, după ce vor fi create condiţii, vor dori să vină singuri către acest sistem. Mulţi nu veneau pentru că nu aveau dotare, nu aveau nimic. Veneau în nişte camere goale”, a adăugat directorul ASSMB.

Situatia este aceeasi si in prezent. Mai mult Primarul General, Gabriela Firea, declara in septembrie 2017 ca va scoate la concurs 230 de posturi de medici scolari si asistente. In 2018, Stirile ProTV, au primit raspunsul conform caruia din decembrie 2017 nu se mai fac angajari in sistemul administrativ. Deci mai luam o pauza.

Situatia legislativa a cabinetelor medicale scolare si a medicilor este "senzationala"si intr-o gandire pur romaneasca: cabinetele, medicii si asistentele apartin de Primarii dar fondurile pentru salarii vin de la Ministerul Sanatatii. Simplu si usor de inteles, nu-i asa?

Oare nu se pot gasi solutii, macar de urgenta, pana cand se vor debloca angajarile? Oare Crucea Rosie sau alte organizatii neguvernamentale nu pot face voluntariat in aceste unitati de invatamant? Medici pensionari, rezidenti in practica? 

Intrebari retorice si solutii ipotetice, vointa si realizare zero.  

Va invit sa imi spuneti daca gresesc, daca sunt prost informata sau ce credeti voi despre acest subiect.

Comentarii