Bataia e rupta din Rai?

Se vorbeste in ultimul timp, in spatiul public si virtual, de fenomenul "Bullying"in scoli. Spun ca se vorbeste, deoarece campaniile care se deruleaza in prezent, in opinia mea nu vor rezolva  nicidecum problema, ele adresandu-se efectelor si nu cauzelor. Eu cred ca ar trebui pornit de la sursa, adica de la familie.
Bataia administrata de parinti in scopuri pedagogice, trebuie sa recunoastem ca face parte din mentalitatea romaneasca. In putine tari, culturi sau la putine popoare, pedepsele corporale sunt privite cu atata dezinvoltura si toleranta ca in Romania. Aceasta face parte din arta de a fi roman impreuna cu inclinatia de a nu recunoaste in fata lumii ceea ce faci cand nu te vede nimeni.
In mentalitatea noastra, copiii trebuie "tinuti in frau"pentru ca altfel, el, copilul "te pune la incercare". Ne bazam in continuare educatia copiilor pe un raport de forte si nu de incredere.
De aceea, copiii invata de la noi parintii, ca bataia stabileste "cine e ala mai tare"si ca violenta este astfel tolerata. Si lucrurile nu se opresc aici din pacate.
Bataia poate fi fizica dar si mai rau este atunci cand este o bataie morala. Va sunt cunoscute apelativele (des intalnite in preajma scolilor) precum "tampitule"sau "proasto" adresate propriilor odrasle la pachet cu ""o sa ajungi vai de capul tau".
Aceste batai morale au consecinte mult mai grave asupra copiilor nostri pentru ca ele au efecte asupra psihicului lor aflat in plina formare si dezvoltare. Si toate aceste injurii conduc de cele mai multe ori la scaderea increderii in fortele proprii (nu sunt bun de nimic), la renuntare (ce rost are sa incerc? Nu am cum sa reusesc tocmai eu.
In aceeasi graba si goana dupa obtinerea aprecierii altora (doar pentru romanii aparentele inseamna mai mult decat viata insasi) si in dorinta de a nu ne face de rusine, aplicam corectii verbale sau fizice, punem etichete dar nu catadicsim sa cautam o rezolvare.
Nu, acest lucru ar insemna implicare. Iar implicarea este veriga cea mai slaba din lantul de trasaturi "artistice" romanesti.

Comentarii